I juli 2010 startet vi opp Eldhusbakeriet på Elvenes. Murer Viggo Ballo fra Levanger hadde vært her i januar og murt opp en vedfyrt steinovn med plass til 40 brød, innredninga var på plass og vi kunne realisere en drøm om å drive et lite bakeri på gården vår og produsere gode, sunne bakervarer til naboer og andre interesserte.
Vi lager deigene på kvelden og fyrer samtidig opp bålet som har tørket på ettervarmen siden siste bakst. Klokka 4 om morgene starter arbeidsdagen med å rake ut aska og vaske herten. Ovnen har nå ca 230 grader og er klar til bakst. Noen av brødene har hevet over natta i kurver og former, og de kan settes direkte inn i ovnen. Resten må slåes opp og heves før de også kan steikes. Tiden dette tar variere etter hvordan nattetemperaturen i bakeriet har vært. I 6-7-tida er de første brødene stekt, og klokka 9 åpner vi bakerieutsalget. Da er alle brødene og de første bollene stekt. De som ønsker å komme tidligere er hjertelig velkommen, men vi kan ikke love at alt er ferdigstekt.
Noen prinsipper vi har:
- Brødene våre består av mel, frø, vann og gjær eller surdeig
- Vi bruker ingen kunstige tilsettingsstoffer
- Vi bruker lite gjær (50 gram til 50 brød)
- Vi bruker lite salt (5 gram pr. brød)
- De fleste brødsortene er bakt uten fett
- Alle deigene får heve i minst 12 timer, oftest lengre
- Deigene våre er løse, og vi hever brødene i kurv eller på heveduk