søndag 11. mars 2012

Boken er endelig kommet

Denne har jeg ventet på lenge, og i går kom den i posten fra Bokus i Sverige. Sebastien Boudet er min favorittbaker, og jeg har fulgt bloggen hans, brødpassion.se, i over to år. Nå har han skrevet bok, og jeg leser den fra første til siste side, som en roman (nesten, ihvertfall). Hans filosofi omkring korn, mel, brød og mat generelt er fasinerende og inspirerende. Anbefales!

I Eldhusbakeriet er det etterhvert blitt et bakemønster som er slik:
Onsdager baker vi en del nye sorter som: Emmerbrød, Speltbrød og Kornbrød, og vi sløyfer Landbrød og Kornbrød.
Fredager baker vi vanlig sortiment pluss Focaccia, og
lørdager baker vi vanlig sortiment minus Rug/spelt pluss Müslibrød

Onsdag 14/3 skal vi ihvertfall bake etter dette mønsteret.

Velkommen innom!
...og så er det bltt vår i stuevinduet...

torsdag 8. mars 2012

Nå også selvbetjening

Vi stenger altså kl 15.30 på onsdager og fredager heretter. Er det usolgte brød ved stengetid, legger vi dem, plastpakket, i en kurv i bakerigangen, og det er bare å stikke innom (før kl. 19) og hente det du trenger. Selvbetjening, altså. Betaling kan gjøres på nettbank. Det er også greit å ringe eller melde en bestilling tidligere på dagen, så legger vi varene dine i gangen.

Det gamle Eldhuset på Elvenes.

Fredag 9. mars baker vi vanlig sortiment pluss
  • Focaccia med grønn oliven
  • Marits grovbrød
Lørdag 10. mars baker vi vanlig sortiment pluss
  • Müslibrød
  • Müsliboller
  • Hvetestenger med dronningfyll

Rug/speltbrød (svensken) kan kjøpes fra fryseren.
Velkommen!

mandag 5. mars 2012

Mandag hadde vi surdeigskurs i bakeriet

Landbrukstjenesten sto som arrangør, og vi hadde en hyggelig og lærerrik dag sammen med kursleder Bodil Birkeland fra Hitra Gårdsmat. Takk til henne og til trivelige kursdeltakere. Det blir nok ikke det siste kurset vi holder. Dette var gøy! Se her.

Nye åpningstider:
Vi kommer til å stenge kl 15.30, onsdager og fredager. Dersom noen må komme senere enn det, er det bare å melde fra, så legger vi varene i bakerigangen med åpen dør og en faktura i posen.

Onsdag 7. mars baker vi ikke vanlig sortiment, men
  • Emmerbrød
  • Speltbrød
  • Sandbergbrød
  • Kornbrød
  • Rug-/speltbrød
  • Surdeigsbrød
  • Marits grovbrød
  • Vanlig småbakst
Velkommen!

torsdag 1. mars 2012

Vi prøver ulike nye brødtyper,

...men for å kunne gjøre det, må vi sløyfe noen av de "gamle". Sist onsdag bakte vi ikke Landbrød og Valnøttbrød, og det gikk helt fint. Ingen spurte etter dem! Istedet hadde vi Emmerbrød og Speltbrød med økologisk, steinmalt mel fra Holli mølle. Det blir spennende å få tilbakemelding fra de som sikret seg et eksemplar. Husk: Ros er hyggelig, men kritikk er nyttig.

Her i heimen er Emmerbrødet en klar favoritt. Det har en fyldig, god smak og passe mye tyggemotstand.

Marits grovbrød er også populært for tida
Fredag 2. mars planlegger vi stort sett vanlig sortiment pluss:
  • Focaccia med grønn oliven eller soltørkede tomater
  • Marits grovbrød
  • Emmerbrød
  • Hvetekake
  • Vaniljeboller
Vi skal prøve å bake så mye Rug/speltbrød og Marits grovbrød på fredag, at det holder til lørdag. De skal helst ikke skjæres i første dag, likevel.

Lørdag 3. mars blir det vanlig sortiment pluss:
  • Müslibrød
  • Müsliboller
  • Hvetestenger med dronningfyll
  • Hvetekaker
Husk å bestill, hvis du ønsker et bestemt brødslag en av dagene!

Velkommen!

mandag 27. februar 2012

En palle økologisk mel fra Holli mølle

Vi har bakt en del med økologisk, steinmalt rug, spelt og emmer fra Holli mølle, og vi liker det svært godt. Nå har vi endelig fått en hel palle, og i tiden framover kommer vi til å bake Emmerbrød, Speltbrød og Havrebrød.
De to første innholder bare ett kornslag, emmer eller spelt, i ulike utmalingsgrader, 55% grovt. Havrebrødet, derimot, inneholder hvetemel i tillegg til havremel, siden havremel har svært dårlig bakeevne. Dette er 29% grovt.

For å få plass til disse nye brødsortene må vi kutte ned på det faste sortimentet. Vi sløyfer sorter det ikke er konkrete bestillinger på, og som tradisjonelt ikke selger vedig godt denne ukedagen. Det betyr at det ikke blir bakt  Landbrød og Valnøttbrød denne onsdagen. (..men vi har i fryseren...)

Onsdag 29. februar baker vi altså vanlig sortiment minus Landbrød og Valnøttbrød, pluss:
  • Emmerbrød
  • Havrebrød
  • Surdeigsbrød med valnøtter
  • Marits helgrove
  • Hvetekake
  • Vaniljeboller


Hvitt inne, blått ute
Velkommen!

torsdag 23. februar 2012

Surdeigsbrød er godt og sunt

Vi har nå tre typer surdeigsbrød, altså brød som bakes helt uten industrigjær. Disse er:
  1. Rug/spelt "svensken": 100% grovt brød av spelt og rug + surdeig av rug
  2. Lyst surdeigsprød: Hovedsakelig fin hvete + surdeig av hvete og rug
  3. Grovt surdeigsbrød:  Fin hvete og fin sammalt rug + surdeig av rug og surdeig av hvete.
Fredag 24. februar baker vi i tillegg til fast sortiment:
  • Focaccia med grønn oliven
  • Marits helgrove
  • Vaniljeboller
  • Hvetekake
Lørdag 25. februar baker vi fast sortiment minus rug-/speltbrød, dessuten
  • Müslibrød
  • Müsliboller
  • Marits helgrove
  • Hvetestenger m dronningfyll
  • Vaniljeboller
  • Horn

Velkommen!